marți, 11 februarie 2014

De ce au bărbații japonezi unghiile și părul lung

11 februarie 2014

O întâlnire întâmplătoare cu Ikemura, unul din colegii de cămin al lui Yoshihiro (e un cămin de băieți, o adunătură spectaculoasă de specimene bărbătești), m-a făcut să decid să scriu astăzi despre bărbații japonezi. Chiar zilele trecut am văzut o bucățică dintr-un documentar făcut de BBC pe tema scăderii natalității în Japonia, problemă pusă pe seama tendinței bărbaților japonezi de a evita relațiile cu sexul opus, preferând să se complacă în consumarea de manga sau datingul cu partenere virtuale. Nu știu dacă asta e adevărata problemă cu bărbații japonezi, și cu siguranța scăderea natalității nu cred că e cauzată doar de partea bărbătească. Concluzia e că, în Japonia, relațiile dintre sexe e destul de dereglată. Dar nu despre asta voiam să scriu astăzi, deși are cumva legătură. Azi vreau să scriu despre ceea ce îmi place și ce mă enervează la bărbații japonezi. 

+ Arată bine...

Mulți bărbați japonezi arată bine. Foarte bine, aș putea spune. Și chestia asta nu are legătură cu vârsta. Spre deosebire de bărbații români, care după 25 de ani se fac rotunzi ca niște cârnați și chelesc, bărbații japonezi sunt toți supli, începând din adolescență și până după 50-60 de ani. Foarte puțini sunt grași, și chiar și cei care sunt grași, sunt grași într-un mod proporțional, dacă pot spune astfel. Adică nu au burtă. Foarte puțini chelesc. Foarte puțini albesc. Japonezii (și includ și sexul feminin aici) cunosc cu siguranță secretul tinereții fără bătrânețe, pentru că nu le poți citi vârsta pe chip.
Pe lângă faptul că nu au burtă, nu sunt grași și/sau chei, mulți (dar nu toți...voi reveni la acest aspect) bărbați japonezi sunt foarte bine îmbrăcați. Îmi place teribil moda bărbaților japonezi. Sunt cool, funky, stilish, whatever. Se îmbracă cu lucruri de calitate, într-un mod modern și studiat. Poartă genți, poartă accesorii, poartă fulare, mănuși, papuci și căciuli ciudate și foarte colorate, fără să le fie teamă că își vor pierde din masculinitate. Nu, nu poartă jeanși până la genunchi și tricouri cu DE PUTA MADRE, și pentru asta le sunt recunoscătoare. 

-          -...dar nu toți

Din păcate, nu toți arată bine și nu toți se îmbracă bine. Mai sunt cei de tipul otaku și kimochi warui (grețoși) care poartă haine murdare, ies pe afară în sandale și șosete în mijlocul iernii, sau poartă tricouri cu Mickey Mouse și alte modele în pofida faptului că au peste 40 de ani. Există șlapii ăia de plastic Crocks care mi se par oribili, și toți japonezii (de toate genurile și vârstele) au câte una, două, trei, n perechi pe acasă. Problema e că unii chiar vin încălțați cu șlapii ăia la facultate sau ies cu ei în oraș.
În plus, foarte mulți bărbați japonezi (din păcate, și unii dintre ăia care arată și se îmbracă bine) au unghii lungi. Nu înțeleg treaba cu unghiile lungi... E un fel de modă?
Și pe deasupra, foarte mulți bărbați japonezi (aș putea spune chiar TOȚI) au părul lung. Freza la modă în Japonia e freza emo. Toți bărbații (de toate vârstele) au părul lung și breton. Mi se par ok atâta timp cât sunt tineri, dar după ce treci de 40 de ani și încă mai porți breton, mi se pare puțin cam greu de digerat. Mai ales când vine în combinație cu adidași. Dragi domni japonezi de peste 40 de ani, vă rog frumos să vă tundeți  și să renunțați la adidași!

+ ...sunt bine crescuți și delicați

Bărbații japonezi sunt bine crescuți. Nu fluieră după femei, nu înjură ca porcii, nu fac glume cretine pe stradă. Vorbesc politicos și elegant.  Emană o inocență și o delicatețe fermecătoare. Știu să scrie și să citească și să se exprime corect din punct de vedere gramatical (spuse o gaijin). Sunt educați. Nu emană masculinitate de aia puturoasă. 

-         -  ...însă sunt prea delicați

Feminitatea care îi caracterizează într-o anumită  măsură pe bărbații japonezi poate părea excesivă uneori. Atâta delicatețe, reținere și bună creștere îi face pe mulți bărbați să pară niște pămpălăi incapabili să fie asertivi și agresivi într-un mod acceptabil și atrăgător pentru sexul opus. Mulți bărbați par excesiv de timizi, slabi de caracter și, deseori, neinteresați de sexul opus... și așa au dispărut dinozaurii. 

+ ...tații tineri sunt carismatici și grijulii

Când vezi pe stradă tineri tătici, ducându-și bebelușul în porte-bebe sau conducându-și cei doi copii de școală primară pe aceeași bicicletă (unul în față, între ghidoane, unul în spate, pe scaun), ți se încălzește inima.

-          - Dar nu toți au copii... poate pentru că suferă de lolita-complex

O proporție înspăimântătoare de bărbați pest 30 de ani sunt necăsătoriți și neimplicați într-o relație. În schimb, citesc manga cu fețite, au partenere virtuale, și sunt fani AKB (pentru necunoscători, vezi asta). Nu pot înțelege preferința bărbaților japonezi pentru tipul lolita. Ce găsesc atractiv în fuste de școlăriță, fete cu codițe și voci de copiliță? Cultura asta manga și lolita adresată bărbaților de toate vârstele mă înspăimântă teribil. Iar fetele care o adoptă și mai și.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu