marți, 22 aprilie 2014

Momentele zilei



22 aprilie 2014

Cred că am mai pomenit, mai demult, de clopoțelul care anunță ora 5 în Shizuoka. Ei bine, vizitând pentru câteva zile orașul vecin, Hamamatsu, am realizat că Shizuoka e mic copil pe lângă Hamamatsu atunci când vine vorba de anunțat momentele zilei.

În Hamamatsu, trezirea se dă la ora 7:30. Luni, miercuri, sâmbătă sau duminică, sărbătoare sau zi de muncă, la ora 7:30 se aude o muzică simpatică, care te duce cu gândul la un teatru de păpuși sau un cântec pentru copii cuminți. Oricât de profund și de bine ai dormi, e imposibil să te faci că nu auzi cântecelul. Prietene, e ora 7 jumate. Ia și te trezește.

Și dacă te-ai trezit, conștiincios, ai mâncat micul dejun și te-ai dus la serviciu, ai lucrat vreo 3-4 ore cu spor, bineînțeles că de-abia aștepți pauza de prânz. În caz că te temi că vei munci și din timpul pauzei, stai liniștit. Clopoțelul de la ora 12 te va anunța că a venit timpul să te relaxezi puțin. Clopoțelul de la ora 12 e același cu cel de la ora 5 din Shizuoka. Și același cu clopoțelul care anunță pauzele în școlile japoneze. Sau ce puțin, așa e în anime-uri.

 A trecut și masa de prânz, ai trecut și tu din nou la treabă. O oră, două, trei, patru, deja ești obosit și aștepți cu nerăbdare să vină ora de plecat acasă. La ora 5, se va auzi un alt cântecel, un pic mai vioi decât cel de dimineață, care te va anunța că ești liber să pleci acasă (da, de parcă ar exista japonezi care să plece acasă la ora 5). 

Ceea ce îmi place la Hamamatsu este varietatea. Cântecelul de dimineață, clopoțelul de prânz și cântecul de seară sunt toate diferite, ca nu cumva să greșești și să crezi că a venit deja ora de plecare când nu e decât prânzul. 

Și îmi mai place această minunată tendință de a fixa, hotărî și stabili viața oamenilor. Sunt sigură că există niște motive foarte întemeiate pentru utilizarea acestor cântecele, dar mie nu îmi sunt accesibile. Nu pot decât să oftez când sunt trezită din somn de vreunul din clopoțele, sau când, luată prin surprindere de trecerea timpului, îmi dau seama că a mai trecut (sau a mai venit) o zi fără ca eu să fac nimic. Nu știu dacă și alții sunt de acord cu mine, dar mizez pe sprijinul tuturor celor care lucrează part-time, lucrează noaptea, termină serviciul mai târziu de 5, iau masa după 2, sunt în vacanță, lucreză în ture sau au un stil de viață neregulat și nesănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu