luni, 14 aprilie 2014

Despre sinele japonez



14 aprilie 2014

La începutul semestrului (acum, în aprilie), am participat la o primă întâlnire de orientare pentru facultatea de psihologie. Nici nu știu dacă am voie să o numesc facultate. Cursul de psihologie, e mai corect. La universitatea Shizuoka, psihologia e o specializare (minusculă) în cadrul facultății (poate aici am voie să folosesc termenul de facultate) de sociologie... sau științe sociale, ca să fiu mai precisă. De toți (an 2, 3, 4, master 1, 2) sunt vreo 50 de studenți. Profesori, de toți, sunt vreo 6. Minuscul, după cum am spus. Însă tocmai pentru că e minuscul, e ca o comunitate în care toți cunosc pe toți și e greu să te faci nevăzut.

La această întâlnire au venit (aproape) toți studenții din toți anii, inclusiv masterele, și profesorii, bineințeles. S-au discutat orare, chestiuni administrative și de astea. Partea interesantă, în schimb, a constat în prezentarea personală a tuturor studenților și profesorilor. Mai întâi s-au prezentat profesorii. Se pare că există o expectanță ridicată în rândul studenților și a profesorilor ca prezentarea personală a membrilor să fie cât mai amuzantă. Cred că unul din profesori a dat tonul (nu spun cine), și ceilalți i-au urmat. Profesorii s-au străduit să fie cât de amuzanți și profesioniști au putut fi în același timp, și au vorbit despre tot felul de treburi, inclusiv ce s-a mai întâmplat în lumea muzicii, cine ce fel de haine poartă de obicei și alte lucruri triviale, incluzând, firește, și o scurtă prezentare a intereselor de cercetare.

Apoi a început prezentarea fiecărui student, de la cei mai mari la cei mai mici. Regula amuzamentului mi s-a părut deosebit de puternică, pentru că toți s-au străduit teribil să spună tot felul de povești, care mai de care mai ciudate și fără legătură cu povestitorul. M-a șocat franchețea cu care spuneau niște chestii de-a dreptul ridicole sau personale sau stupide, fără să pară intimidați de prezența profesorilor. Unii au povestit cum au eșuat în dragoste de mai multe ori într-un singur an, alții au povestit cum au redescoperit mersul pe bicicletă și apoi durerile de fund, alții au vorbit despre ce mai e nou pe la ei prin oraș, alții au povestit cum au mers la toate concertele nu-știu-cărei formații și așa mai departe. Unele domnișoare și-au mărturisit pasiunea pentru băieții arătoși, și au invitat și pe altele care împărtășesc aceeași pasiune să petreacă timpul împreună. O domnișoară a povestit cum și-a petrecut vacanța lucrând 24 de ore, ziua la un restaurant și noaptea ca recepționistă la un love-hotel. Un student s-a bucurat mult de faptul că printre boboci erau mai multe persoane de gen masculin decât în anul lui, și apoi a urmat un fel de schimb de replici duios între povestitor și unul din noii veniți, conversație care a arătat mai gay decât am văzut vreodată. Alții au povestit ce boli, necazuri, eșecuri, neșanse și suferințe au mai avut, alții au promis că vor veni la facultate mai des. Cu toții păreau că se gândiseră în avans mult (și bine) la ceea ce vor spune. 

Am descoperit, curioasă, simțul autoironic al japonezilor, la scurt timp după ce am venit, la un concert susținut de orchestra universității. În timp ce orchestra cânta un cover după Carry Pamyu-Pamyu (dacă nu știi CINE e Carry Pamyu-Pamyu, vezi asta), doi studenți au venit în fața scenei îmbrăcați în muțunachi și au început să danseze ca în videoclipul lui Carry P-P. Fără absolut nicio jenă sau grijă că ar putea fi considerați ridicoli. Bănuiesc că asta și doreau. 

Lipsa fricii de a fi ridicol mă fascinează la japonezi. Sau, poate că în Japonia, ceea ce înseamnă a fi ridicol  diferă de ceea ce credeam eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu