joi, 29 mai 2014

De ce tinerii japonezi nu sunt implicați în relații romantice



30 mai 2014

Interesul de a scrie despre această problemă mi-a fost re-trezit de prezentarea făcută de către o colegă de seminar pe tema tinerilor care nu au relații romantice. Cred că e deja binecunoscut faptul că în Japonia, natalitatea e dezastruoasă, numărul căsătoriilor se reduce drastic cu trecerea anilor, numărul de adulți implicați în relații de dragoste este mai scăzut decât permite legea, frecvența anuală a actelor de dragoste este printre cele mai scăzute din lume, oamenii sunt prea ocupați ca să aibă timp pentru o relație și, în genere, mulți adulți nu sunt interesați de relații romantice. 

Când se discută despre tema asta, populația țintă care îmi apare în minte este formată din tineri angajați, aflați la vârsta căsătoriei și mater/paternității, care sunt workaholici și lipsiți de timp, chef și dispoziție să se implice în relații.

Totuși, de ceva timp, am început să observ faptul că problema are rădăcini mai adânci, care ajung până la vârsta adolescenței. Mai exact spus, nu doar tinerii adulți sunt single, ci și majoritatea adolescenților, elevi și studenți deopotrivă.

La universitate, sunt înconjurată de tineri care abia au atins vârsta majoratului sau au puțin peste 20 de ani, lucrează part-time, vin la universitate, se implică în activități extrașcolare, desfășoară shuushokukatsudou (activitatea de căutare a unui loc de muncă care începe din anul 3 de facultate: trimis CV-uri, participări la prezentări ale diferitelor firme, interviuri, etc). Acești tineri ocupați și, aparent, destul de maturi și având o perspectivă long-term asupra propriei vieți, sunt, majoritatea, neimplicați în relații. Venind dintr-un mediu unde a nu fi implicat într-o relație în timpul studenției este privit ca o anomalie developmentară, am fost uimită să observ faptul că, în Japonia, a fi implicat într-o relație în timpul studenției este o raritate din punct de vedere statistic. Dacă nici în timpul adolescenței și studenției, când emoțiile sunt noi și explozive, japonezii nu experimentează relațiile de dragoste, încep să înțeleg de ce adulții japonezi sunt singuri. 

Am prea puține informații ca să îmi pot da cu părerea asupra  cauzelor acestui fenomen. Pot doar să povestesc ceea ce am văzut și auzit. O discuție surprinsă între câteva tinere boboace, încă minore (vârsta majoratului în Japonia e 20 de ani) avea ca temă nivelurile de intimitate dintr-o relație de dragoste... se discuta care sunt primele semnale care stabilesc existența unei relații oficiale: ținutul de mână, apoi îmbrățișarea, apoi sărutul, etc. Mi-a adus aminte de discuțiile pe care le aveam cu fetele prin clasa a IV-a (vorbim despre o dezvoltare precoce la noi? Sau despre o dezvoltare întârziată la ele?) Apoi, colegii mei de la clubul de dans, care evaluau lucrurile pe care le apreciază cel mai mult în viață. Cineva a sugerat: fetele? Tânărul care își analiza preferințele a recunoscut: fetele s-ar putea să intre în primele 5 locuri din clasament. Ar trebui să mă îngrijorez că un tânăr sănătos nu pune genul opus pe primul loc într-un clasament al plăcerilor, sau să evaluez treaba asta ca pe o chestiune culturală?

Și totuși, tinerii își mărturisesc dorința de a avea un partener. Fac ceva în acest sens? Probabil că nu. Sunt disperați să își împlinească această dorință? Probabil că nu. Poate că, trăind în acest mediu cultural unde relațiile de dragoste sunt o raritate, tinerii de azi încă nu reușesc să perceapă farmecul unei relații de dragoste îndeajuns încât să își dorească profund să o experimenteze. Firește, există o mulțime de alte cauze care contribuie la menținerea în număr scăzut a relațiilor de dragoste. Însă nu pot să nu observ un anumit dezinteres îngrijorător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu