marți, 18 noiembrie 2014

Prețuri japoneze

18 Noiembrie 2014 

Cred ca nu am discutat prea mult despre costul vieții in Japonia. Se bănuiește ca e scump. As încuviința, insa nu intru totul. Unele lucruri sunt scumpe, altele nu. Unele sunt exagerat de scumpe, altele surprinzător de ieftine. In spirit optimist, sa începem cu cele ieftine. 

Mai întâi, ca sa clarificam despre ce vorbim, gândiți-va in felul următor: 100 de Yeni japonezi fac cam cat un dolar american. Un salariu de începător intr-o firma micuța e cam 150000 Yeni in mana. Luând acestea in considerare, ce mi se pare ieftin in Japonia: 

- a lua masa in oras. La un lanț de restaurante pentru salary men-i ca Sukiya, cu fenomenalul preț de 300 de Yeni, poti mânca gyuudon (carne de vita fiarta, tăiată in feli subțiri, cu orez). La care primesti cu siguranța o cana de apa/ceai moca. Dacă mănânci la Matsuya, mai primesti de banii astia si un bol de supa miso. Eu una ma satur cu atât. Dacă mergi la un family restaurant si mănânci, de exemplu, niste friptura de pui cu garnitura si orez (nelipsit) dai cam 700 Yeni. Evident, poti da zeci de mii de Yeni pe o masa la un restaurant fițos, dar acum vorbim despre limita de jos. Un tabehoudai (all you can eat) ieftin poate fi chiar si 1000 de yeni. Pentru 1000 de Yeni poti mânca fara limita orez (Yey), salata, garnituri diverse, paste, desert, si multe altele, depinde de specificul magazinului. 

- îmbrăcămintea. Nu vorbim, firește, de magazine de firma. Vorbim de magazinasele ieftine de prin mall-uri, ca Gu, sau outlet-uri ca Shot. Mi-am cumpărat haine noi la preț de second hand românesc. 

Ce mi se pare scump: 

-transportul. Da, transportul in comun e scump. Ok, e curat, e eficient, e modern, e la timp (de cele mai multe ori), dar e scump. Spre exemplu, un bilet dus de autobuz din centrul orașului pana la universitate e 350 Yeni. Dacă faci drumul asta in fiecare zi, te costa lunar 14000 de yeni. 
Un bilet de shinkansen (tren de mare viteza) de la Shizuoka la Tokyo e 5800 de Yeni. Dus. Face cei 180 de kilometri intr-o ora. Merita? 

- fructele si legumele. Aici sufăr cel mai tare.. E mai ieftin sa mănânci in oras decât sa gătești pentru ca fructele si legumele au niste prețuri incredibile. A propos, nimic nu se vinde la kilogram pe aici. Prețul e la bucata (eventual la punga): un măr, un ciorchine de strugure, o roșie, un castravete, etc.   

Dau exemple:

Acest frumos mar costa 285 de Yeni.




Pe cand acest minunat ciorchine de strugure costa 700 de Yeni.




N-am dovada foto, dar din amintiri, o caserola cu vreo 5 cireșe era in jur de 200 de Yeni. A, da, cireșii japonezi fac doar flori... 

Prin comparație, un peste costa 100 de Yeni. Ironic, nu? 


Alte prețuri, ca idee: chirie intr-un apartament ieftin de o camera din shizuoka: 30000 Yeni, o carte de psihologie in librărie 2500 de Yeni, o cutie de pastile anti-răceala fara efect din farmacie (pastilele japoneze din farmacii sunt placebo) 1000 Yeni, un gel de dus Dove 300 de Yeni, o cafea de la automat 130 Yeni, o noapte intr-un hotel ieftin business in Tokyo 7000 de Yeni, taxa anuală la o universitate de stat 550000 yeni. 

Sa concluzionam: e scumpă viața in Japonia? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu