luni, 9 martie 2015

O vama din perioada Edo și o peșteră din timpuri imemoriale



9 martie 2015


Hamamatsu e un oraș imens. Pe lângă câmpurile de orez care se întind la nesfârșit, Hamamatsu are și o mulțime de locuri interesante de vizitat. Ieri am văzut două dintre ele: Kiga Sekisho și Ryugashido.

Kiga Sekisho a fost unul din cele trei puncte de control vamal din prefectura Shizuoka, în perioada Edo (1603-1868). Indivizii care călătoreau către și dinspre capitala Edo (azi Tokyo) pe Tokaido (drumul mării de est, unul dintre cele 5 drumuri care legau Edo de vechiul Kyoto), erau nevoiți să treacă prin Kiga Sekisho, punctul vamal din Hamamatsu de astăzi. Acum, clădirile sunt refăcute și deschise publicului. Două porți mari de lemn deschid drumul către un spațiu delimitat de câteva clădiri: clădirea oficialilor de la vamă, o cladire unde se puteau închide prizonieri și un muzeu cu câteva exponate din perioada Edo. S-ar spune că, pe atunci, controalele erau stricte, și toți cei care călătoreau erau nevoiți să se identifice în fața oficialilor.



Ryugashido este una din cele mai mari peșteri din zona de est a Japoniei. Are 1000 de metri lungime, iar vizitatorii pot vedea 400 din ei. Mie mi s-a părut drumul mult mai lung de 400 de metri. E plină de formațiuni calcaroase spectaculoase, stalactite și stalagmite de diverse forme și dimensiuni, a căror frumusețe e sporită de luminile colorate și muzica ce se aude din difuzoare. Sunt locuri foarte înguste prin care trebuie să treci, apa picură în continuu, mai zboară câte un liliac, însă experiența a fost deosebit de frumoasă, chiar și pentru o claustrofobă ca mine. Totul e safe, până la urmă, fiindcă e făcut japanese-style. În mijlocul peșterii, o cascadă înaltă, a cărei ape curge cu putere în jocuri de lumini. Stalactitele și stalagmitele mai interesante au diverse nume, precum Broasca țestoasă, cei trei discipoli ai lui Buddha sau piatra sânului (ghici de ce). La finele drumului prin peșteră, un mic muzeu cu fosile din diverse perioade. Iar în magazinul de suveniruri, se vând fosile. Adevărate. Un loc care merită cu siguranță vizitat. Aș mai merge odată. 


4 comentarii:

  1. Si la noi au fost vami, nu numai la granite, ci si la podurile de peste râuri. Daca voiai sa treci râul cu tot cu boi, caruță, saci, nevastă etc. trebuia sa platesti vama. Peste râu trecea un bac. Dacă nu voiai să-ți iei și nevasta, o lăsai pe mal și nu mai plăteai nimic. O regăseai acolo la întoarcere puțin mai veselă decât inainte :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai cumpărat vreo fosilă? Sunt fosile de homo sapiens sapiens? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cumpărat! Pentru Gabi. Un amonit din nordul Franței (n-am găsit din Giapan) de acum 150000000 de ani. Cel putin asa scrie pe cutie. Trebuie sa ii cred pe cuvânt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da. Sigur. Gabi va fi incantat. De mult isi dorea un amonit :)

    RăspundețiȘtergere